Hogyan költözzünk Skóciába?

Nem mondom, hogy könnyű, de nem is nehéz. Hogy mennyi idő alatt sikerül elintézni a dolgokat, itt is attól függ, hogy mennyire vagy szerencsés, milyen kapcsolataid vannak az Egyesült Királyságba (lehet az London is). Természetesen idővel, akkor is sikerülni fog, ha egyáltalán nincs kint senki, akire számíthatnál, ez abszolút nem kizáró tényező.

És akkor következzen a 22-es csapdája, ami elég sok más országhoz hasonlóan, itt is jelen van.
A lakcím – munka – NI – bankszámla kombináció.

Millió sorrendet láttam a neten. Mivel érdemes kezni? Hogy kell végig menni a folyamatokon? Viszont értelemszerűen nem mindenki rendelkezik állandó lakcímmel a megérkezése napján, vagy nem egy kifejezett munkára megy ki, hanem ott szándékozik majd valamit a későbbiekben találni.

Vegyük az első és szerintem legkönnyebb verziót.

Van egy ismerősünk az Egyesült Királyság területén, aki megengedi, hogy meghúzzuk magunkat nála egy időre. Amennyiben tudnak segíteni, pipa már van is lakcímed.

+ Tipp: Ha nincs ismerősöd, vannak erre szakosodott cégek, akik tudnak segíteni. AirBnb és hostel lakcím bejelentése viszont nem szabályos. Bár én utolsó lépésnek hagytam a szoba bérlést, viszont a főbérlő nem kért tőlem se NI számot, se bankszámla számot. Így meg lehet fordítani az egész sorrendet és bérelhetsz először lakást, szobát, megvan a címed és onnan folytathatod a lentiek szerint).

Következő lépésként szükséged lesz egy ottani sim kártyára. A pay as you go sim kártyákat, akár sima élelmiszer boltokban is megveheted, és a nálunk ismert feltöltőkártyás módszerrel működnek. Minden leírás felvan tüntetve a dobozon. Megvan a UK mobil számod.

Bankszámla: Kezdetnek a legegyszerűbb a Transferwise. 2 perc alatt otthonról is létre tudod hozni, és bár korábban csak pénz küldésére volt alkalmas, ma már bankkártyát is biztosítanak. Eddig csak pozitív véleményeket hallottam róla.

+Tipp: Később, amikor már megtudsz felelni a feltételeknek érdemesebb nagyobb bankkal próbálkozni. (Barclays, Bank of Scotland, stb.)

Most jön a kedvencem. Ahhoz, hogy munkát vállalj, már a megérkezésed más napján érdemes időpontot kérni National Insurance Number interjúra. (Ahhoz, hogy ezt megtehesd 24 órája a UK-ben kell tartózkodnod). Tehát, amikor megkérdezik mióta vagy kint az rossz válasz, hogy, majd csak jövő héten megyek.

A hívást egyébként nyugodtan bonyolíthatod magyar mobil számról is, úgyis rákérdeznek a UK telefonszámodra elég akkor bediktálni, mert a hívás nagyon drága, egy feltöltő kártyás mobil egyenlege necces hogy kitart a végéig.

A hívás kb. 5 perces lesz és ugyanazokat a standard kérdéseket teszik fel minden alkalommal, tehát előre leírhatod magadnak a válaszokat.

+ Tipp 1: ( https://www.youtube.com/watch?v=pgWQX8TC7EU ) Itt végig hallgathatsz egy telefonos időpont kérést az elejétől, a végéig.

+ Tipp 2: Próbálkozz nyitás körül telefonálni, később nagyon hosszú a várakozási idő.

Az NI szám megléte nem feltétele a munkavállalásnak. Amíg viszont nincs meg, a munkáltató nem megfelelő adózási csoportba fog tenni, ami főleg minimálbér esetén lehet kellemetlen, hogy 1000 font helyett csak 800-at vihetsz haza. (kb.) Később ez visszaigényelhető, de nem mész vele sokra, amikor kérik tőled a bérleti díjat. Aki átlag, vagy annál magasabb bérrel megy ki, annál gondolom, nem ilyen kritikus a helyzet.

A hívás végén kérik a lakcímet és kigenerálják a legközelebbi Job Centre Plus címet, ahova be kell menned személyes interjúra.

+Tipp: Az időpontot szigorúan veszik, érkezz pontosan, vagy még inkább előbb. Engem kimondottan a szívükbe zártak, mert fél órával előbb érkeztem (bár mindenki ilyen lenne felkiáltással). Minden plusz pont számít, tekintve, hogy el is utasíthatnak…

A megadott lakcímre elküldik, hogy mit kell magaddal vinni. Ez általában: személyi, útlevél, TAJ, születési anyakönyvi kivonat (tőlem végül nem kérték, de tuti, ami tuti), Proof of address (Ez egy levélből a főbérlőtől és egy névre szóló számlából áll. ), illetve, ha van már esetleg munkaszerződésed, vagy ajánlatod akkor az is szükséges.

Az interjú egy kb. 30 perc. Elég sok kérdést tesznek fel, így, ha nem biztos az angol tudásod kérhetsz még telefonos időpontkérés alatt tolmácsot, de ha látják, hogy alapszinten vagy, nagyon szépen artikulálnak, hogy mindenképp megértsd.

Ha ez kész utána 2-8 héten belül küldik meg az NI számodat, ami életed végéig veled marad, függetlenül attól, hogy haza költözöl-e vagy sem. Amint megérkezik a szám, azonnal meg kell adnod a munkáltatódnak, hogy a megfelelő adózási kategóriába soroljanak.

Ha van már munkád, akkor ez a rész kihagyható. Ha nincs, és kint szeretnél keresni, akkor a következő lehetőségeket tudom javasolni:

Ha irodában szeretnél dolgozni, akkor fejvadászok / net (indeed, monster, red.co.uk, cég honlapja, stb.), ha az a lényeg, hogy gyorsan kezdj, akkor skóciai facebook csoportok: mindig tesznek ki bentlakásos hotel munkákat.

+Tipp: Ami nekem nagyon bejött, hogy nyomtattam önéletrajzokat és bevittem azokba a boltokba amik szimpik voltak, vagy ki volt írva, hogy van felvétel. Amikor nem volt kiírva, és rákérdeztem az esetek többségében kiderült, hogy keresnek.

Akkor most már jöhet a szállás, ha nem előre intézted: Flatshare, albérlet. Sokan, amíg nem találnak lakást, szobát, addig Hostelben, vagy Airbnb-ben húzzák meg magukat. Én azt olvastam, hogy nehéz lakást/ szobát találni, de őszintén nekem 2 nap alatt összejött és mázlistának úgy általában távolról se mondanám magam.

Flatshare: közös lakás, tehát van egy szobád, de a konyha, fürdő, nappali közös.

+Tipp: Aki hozzám hasonlóan egyedül utazik, annak szerintem ez a jó megoldás. Nem csak azért, mert költséghatékony, de lesz kihez szólnod az elején, tudsz tanácsot kérni, mit, hogy kell, mi jött be nekik. Bónusz, ha helyiek, mert akkor még a nyelvtudásod is fokozottan fejlődni fog.

Árak: Egy double room kb. 5-600 font körül van tokkal vonóval, de lehet találni 400-450-ért is, ha szerencséd van.

Lelőhelyek:
https://www.gumtree.com/
https://www.spareroom.co.uk/
Facebook csoportok.

Vigyázat!
Sok az átverés. Általában előre utalást kérnek, mielőtt egyáltalán látnád a lakást. Nem akarják megmutatni, stb. Ha 300 fontért Ritz hotel-beli szobát mutattak a képek, azokkal fel se vettem a kapcsolatot.

Albérletről sajnos nem tudok nyilatkozni, de ugyanúgy a fenti linkeket érdemes használni.

+Tipp: Az talán segítség lehet, hogy albérlet esetén ellenőrizd a főbérlő regisztrációs számát, ha nem akarja megadni, az már gyanús…

Ami még hátra van az- az orvosi ellátás igénylése, vagyis a General Practitioners (GPs) / Family Doctors.
Bővebb infót itt találtok:
https://www.nhslothian.scot.nhs.uk/Services/GPs/Pages/default.aspx

Ha pedig már biztos, hogy hosszú távra tervezel, akkor ki kell jelentkezni Magyarországról.

Egyelőre ezek jutottak eszembe, közlekedésről, időjárásról, majd később számolok be, mert az jó hosszú post lesz.

The beautiful scottish weather
Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s